Mihkel Kunnus ⟩ Peipsi järv on laiem kui Atlandi ookean (1)

Mihkel Kunnus
, Fookuse Hariduse ja teaduse toimetaja
Copy
Fookuse Hariduse ja teadus toimetaja Mihkel Kunnus
Fookuse Hariduse ja teadus toimetaja Mihkel Kunnus Foto: Margus Ansu

Kui käsitleda «kultuurisõja» metafoori mitte kui ühe õhtumaise kultuuri sisetüli tähist, see tähendab, läheneda kotka-, mitte konnaperspektiivist, siis on üsna üheselt selge, et Eesti kuulub lääne kultuuriruumi kõigi selle vooruste ja pahedega, kirjutab Mihkel Kunnus.

Võib isegi öelda, et just see sisetülidele keskendumine osalt võimaldaski selle suuremastaabilise infomulli, mille Venemaa jõhker agressioon katki torkas. Pean silmas seda, et lääne massikultuur kogu oma seesmises mitmekesisuses – sealhulgas kohati lausa neurootilises mitmekesisusnõudes – on kujunenud peaaegu täielikult ingliskeelseks ja nina USA poole hoidvaks. Kultuurilises mõttes on Peipsi järv laiem kui Atlandi ookean. Natsi-Venemaa Putiniga eesotsas aga tuletas valusalt meelde, et sõda käib ikka ka traditsioonilises mõttes geograafilises maailmas, mitte ainult netiavarustes.

Praegu on kummastav meenutadagi, et ses läänelikus infomullis arenes natsidetektor nii ülitundlikuks, et hakkas mõnel sõgedamal aktivistil undama isegi laulupeo peale, aga tõelise fašistliku diktatuuri ülesehitumist ei pandud eriti tähelegi. Sest viimane toimus vene keeles ja meist geograafiliselt idas ehk suunas, mis pealekasvavaid põlvkondi ei huvitanud mitte üks raas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles