Norman Aas Ukrainas viiakse läbi genotsiidi (1)

Norman Aas
, vandeadvokaat
Copy
Norman Aas
Norman Aas Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Kogu maailma ees on pilt-pildilt lahti rullumas kohtutavad kuriteod Ukraina rahva vastu, kirjutab vandeadvokaat ja endine riigi peaprokurör Norman Aas.

Kogu maailma ees on pilt-pildilt lahti rullumas kohtutavad kuriteod Ukraina rahva vastu. Pole kahtlust, et Putini algatatud sõja käigus on Venemaa sõjaväelased pannud toime suure hulgal erinevaid sõja- ja inimsusevastaseid kuritegusid ning tapnud tuhandeid süütuid inimesi. Kiievi vabastatud eeslinnades avastatud massimõrvad on Ukraina võimude sõnul vaid jäämäe tipp ja on karta, et päev-päevalt ilmnevad üha uued toimepandud metsikused. Järjest enam kostub seetõttu avaldusi, et Ukrainas toimub genotsiid.

Genotsiidi nimetatakse õigustatult «kuritegude kuriteoks» ja seda peetakse absoluutseks miinimumiks, milleni inimkond võib omavahelise vaenu käigus langeda. Selle kuriteo sisu annab hästi edasi selle saksakeelne vaste Völkermord, mida võiks tõlkida kui «rahva mõrvamine». Teisalt on avalikus debatis genotsiidi mõiste tugevalt devalveerunud ja nii ei ole peetud seda paljuks kasutada näiteks ka koroonapiirangute ja muus säärase kohta. Kõigile nähtavad sõjakoledused toovad aga selle mõiste tegeliku sisu nüüd traagiliselt esile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles