NÄDALA NÄGU Läbimurde peaminister

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Magdalena Andersson
Magdalena Andersson Foto: Johan Elm

Rootsi valmistub tegema 180-kraadist pööret. NATOga liitumine tähendaks ühe ajastu lõppu ja selle lõpetajaks on saamas Rootsi ajaloo esimene naispeaminister Magdalena Andersson.

Sotsiaaldemokraat Magdalena Anderssoni karjäär Rootsi peaministrina algas teatavasti pisikese äpardusega. 24. novembril 2021 valiti ta Rootsi riigipäeval peaministriks, kuid oli sunnitud mõni tund hiljem sellelt positsioonilt tagasi astuma, kui koalitsiooni kuuluvad rohelised polnud nõus eelarvet kinnitama. Viis päeva hiljem sai Andersson peaministri tiitli küll tagasi – vähemusvalitsuse eesotsas ja napilt kahe hääle enamuse toel, kui teda esimesel hääletusel toetanud parteid teatasid soovist teda uuesti toetada.

Arvestades Rootsi tugevat feministlikku traditsiooni ja rõhku soolisele võrdõiguslikkusele on õigupoolest kummaline, et alles 2021. aastal sai see riik endale ajaloos esimese naispeaministri. Näiteks Eestis, mis on soolise võrdõiguslikkuse poolest palju kehvemal järjel, oli selleks ajaks olnud naispresident ja naispeaminister (tõsi, ka nemad on esimesed Eesti ajaloos).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles