Arnaud Castaignet Le Peni võit tooks anarhia (3)

Arnaud Castaignet
, Open Diplomacy vanemteadur
Copy
Marine Le Pen.
Marine Le Pen. Foto: NICOLAS TUCAT

Marine Le Peni valimisvõit Prantsusmaa presidendivalimistel põhjustaks kaose Euroopa poliitilisel areenil, kirjutab Prantsuse mõttekoja Open Diplomacy vanemteadur Arnaud Castaignet.

Prantsusmaa presidendivalimiste esimene etapp on nüüdseks lõppenud. Parem­äärmuslaste kandidaat Marine Le Pen (Rahvusrinne) ning ametis olev president ja tsentristide kandidaat Emmanuel Macron (La République en Marche) pääsevad teise vooru. Macron sai 27,8 protsenti häältest, mis on selgelt rohkem kui tema eelmise esimese vooru tulemus 24,01 protsenti. Le Pen kui Pas-de-Calais’d esindav parlamendiliige on samuti edusamme teinud 23,15 protsendiga. See on uus paremäärmuslaste rekord, mis ületab 2017. aasta skoori (21,3%). Kuigi Emmanuel Macron on endiselt favoriit, pole paremäärmuslaste kandidaat kunagi olnud enne teist vooru nii soodsal positsioonil ja nii positiivse kampaaniadünaamikaga. 5. märtsil andis Le Monde’i Ipsos-Sopra Steria baromeeter talle 14,5% hääletuskavatsustest. Sama uuringu järgi oli Emmanuel Macron 30,5% peal. Teise vooru saatuse otsustavad suuresti vasakpoolsete toetajad, eelkõige 21,95% häältega kolmandaks jäänud Mélenchoni valijabaas.

Ideed, et Prantsusmaa võib olla valimas Marine Le Peni taolist isikut, on kahtlemata raske uskuda, eriti veel Venemaa Ukrainasse tungimise kontekstis. Kahjuks ei ole kampaania ajal rahvusvahelistel ja Euroopa teemadel peaaegu üldse räägitud ning Marine Le Pen on olnud nendel teemadel väga vaikne, eriti alates sellest hetkest, kui Venemaa alustas Ukraina vastu sõda. Kui sõda algas, otsustas Marine Le Pen minema visata 1,2 miljonit valimislehte, mis olid juba valmis laialijagamiseks, sest nende juures oli foto, mis kujutas teda koos Putiniga ja iseloomustas teda kui «põhimõtetega naist». Kampaania põhiteema oli vaieldamatult ostujõud ja kasvavad kulud, seega tegigi ta kampaaniat, pöörates tähelepanu just nendele teemadele. Seetõttu, isegi kui toetus Ukrainale on Prantsusmaal üksmeelne, ei ole tema Putini-meelne hoiak tema tulemust mõjutanud ei positiivselt ega negatiivselt.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles