ARVAMUS ⟩ Erik Prozes: sõjafotodega harjumine muudab lugeja küüniliseks (3)

Erik Prozes
, pressifotograaf
Copy
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Ekraanitõmmis

Eelmisel nädalavahetusel avalikkuse ette jõudnud pildid Butša linnas Vene vägede poolt jõhkralt mõrvatud tsiviilelanikest tekitasid üleüldise pahameeletormi. Teravalt reageerisid ka riigijuhid, kirjutab fotoreporter Erik Prozes.

«See ei ole lahinguväli, see on kuriteopaik,» säutsus Twitteris peaminister Kaja Kallas. «Need kuriteod on plekk Venemaa aule – plekk, mis muutub sõja jätkudes iga päevaga aina suuremaks ja kustumatumaks,» pöördus Boris Johnson oma videoläkituses venemaalaste poole. USA välisminister Antony Blinken nimetas nähtut «tahtlikuks tapmiskampaaniaks». Prantsusmaa president Emmanuel Macron kutsus üles kehtestama Venemaale viivitamatult uusi ja seninägematuid sanktsioone.

Pildimaterjal tapetud tsiviilelanikest ja puruks lastud kodudest mõjutab ühiskonna arvamust ja ajendab suuri otsustajaid tegudele. See on ajakirjanduse ülim missioon, mida me saame täita vaid sündmuste lähedal olles. Meile ei piisa riiklikest pressiteadetest ja ametlikust foto- ja videomaterjalist. Peame olukorda oma silmaga nägema, tajuma kohapealseid meeleolusid, rääkima pealtnägijatega, ohvrite lähedastega, õnnetuse üleelanutega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles