ARVAMUS ⟩ Jüri Kuuskemaa: Pika tänava nime ei peaks hakkama poliitilistel kaalutlustel muutma (9)

Jüri Kuuskemaa
, kunstiajaloolane
Copy
Vaade Pikale tänavale
Vaade Pikale tänavale Foto: Ralf Roletschek/Roletschek.at/Wikimedia Commons

Pikk tänav on Tallinna ajalooline peatänav. On ka teisi võimalusi, kuidas Venemaale oma protesti näidata ja Pika tänava nime ei peaks hakkama poliitilistel kaalutlustel muutma, kirjutab kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa.

Viimasel ajal on arutletud, millist Tallinna tänavatest hakata pidama ja kujundama linna peatänavaks. Selle mõttekus on küsitav. Ajaloolises plaanis on selleks Pikk tänav. See on siinse asustuse algusest peale ühendanud Härjapeal, praegusel Toompeal asunud linnust mere ja sadamaga. Tänava juurde kuulub ka Pikk jalg, varem ka Pikaks mäeks nimetatu.

Vanalinna pikima tänava ulatus on 722 meetrit. Siia on ära mahtunud 73 keskaegset kinnistut, millest enamiku moodustasid linna eliiti kuulunud kaupmeeste ja käsitööliste elamud koos aitade, tallide, lautade ja muudegi kõrvalhoonete ja -ruumidega. Tänava ääres on ka gildihooned, omaaegsed seltsimajad ja klubid või kultuurikeskused. Taeva poole pürgiva Oleviste tornikiiver on kõrgeim Eestis. 150 aasta vältel oli ta ka kõrgeim Euroopas. Püha Vaimu kirik aga oli juurdekuulunud hospidali tõttu vanim sotsiaalhoolekande asutus.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles