ARVAMUS ⟩ Toomas Alatalu: väikesed tegijad kui suunanäitajad suures poliitikas!?

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Toomas Alatalu. 
Toomas Alatalu. Foto: Andres Haabu/Postimees

Putini Venemaa on pea 20 aastat hiilanud terve grupi nukuriikide omamisega endiste liiduvabariikide territooriumidel: Transnistria vabariik Moldovas, Abhaasia ja Lõuna-Osseetia vabariigid Gruusias, mis kõik tuginesid samas asunud Nõukogude/Venemaa armee baasidel.

Omaette moodustis oli Mägi-Karabahh (Artsahhi vabariik), mille tekkeajal peetud Armeenia-Aserbaidžaani sõjas (1991–1994) toetas Vene armee esimest. Artsahhi vabariik kadus maailmapoliitika suurtelt kaartidelt Türgi toetatud Aserbaidžaani võiduga uues sõjas novembris 2020. Selle riigikese jäänukis tagab nüüd rahu ja julgeolekut Venemaa rahuvalvajate kontingent.

Lisaks mainituile oli Venemaal kõnealusel ala veel kaks sõjabaasi Gruusias, mida hõlmas samuti president Jeltsini antud lubadus 1999. aastal OSCE Istanbuli tippkohtumisel viia Vene väed välja 2003. aastaks. President Mihheil Saakašvili «ratsarünnaku» tõttu kevadel 2005 Alkhalakis ja Bathumis olnud baasidega (esimesena mainitu koliti üle Armeeniasse) nii ka läks, ent siis tuli 2008. aasta sõda ja Venemaa tunnustas Lõuna-Osseetia ja Abhaasia «iseseisvust» ning viimased aktsepteerisid sealsete Venemaa baaside kohalolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles