ARVAMUS ⟩ Marika ja Aksel Kirch: Vene haritlased Russki mir‘is (6)

Copy
Marika Kirch
Marika Kirch Foto: Erakogu

Ülikoolide otsust järgmisel sügisel bakalaureuse- ja magistriõppesse Vene ja Valgevene üliõpilasi mitte vastu võtta on põhjendatud sooviga vastanduda nende riikide poliitikale, kirjutavad sotsioloogid Marika Kirch ja Aksel Kirch.

Kui on vaja valida pool – demokraatlikud riigid või Venemaa fašistlik režiim –, siis ei saa öelda, et selline otsus on vastuolus vaba akadeemilise kogukonna väärtustega, nagu on väidetud. Samuti on väidetud, et tavalised ja rahumeelsed Vene kodanikud on selle režiimi ühed suurimad ohvrid. Ei ole! Suurimad ohvrid on need inimesed ja eriti noored, kelle elud jäävad Venemaa sõjalise kallaletungi pärast elamata.

Ja miks peaksime tegema erandeid ainult tudengitele? Aga kultuurifestivalid, teatrite gastrollid, teadlased, muusikud jne? Küsimus ei ole individuaalses või kollektiivses vastutuses. Küsimus on vene rahva ja eriti vene intelligentsi kollektiivses vastutamatuses. Enamik venemaalasi on praeguse režiimi valinud, toetavad seda endiselt ega taha midagi kuulda sõjast.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles