ARVAMUS ⟩ Lauri Vahtre: Hiid-Halonen ja Euroopa Nõukogu (10)

Lauri Vahtre
, ajaloolane
Copy
Lauri Vahtre
Lauri Vahtre Foto: Sander Ilvest

Soome ekspresidendi Tarja Halose jutt tõestab, et isegi väga kõrgelt kutsutud ja seatud inimeste hulgas leidub neid, kelle silmi ei ole avanud ka Ukraina sõda ja kes kõigi märkide kohaselt neid avada ei kavatsegi, kirjutab kolumnist Lauri Vahtre.

Soome ekspresidendi Tarja Halose läinudnädalased väljaütlemised Venemaa, Eesti ja Euroopa Nõukogu teemadel olid kahtlemata jahmatavalt rumalad. Seda tõsiasja on ka juba kommenteeritud. Üks esimesi reageerijaid oli õnneks Sofi Oksanen, kelle sõnal on kaalu nii soomekeelses inforuumis kui laiemaltki. Tabava vastuse kirjutas ka Eerik Kross. Kuid tasub veel kord järele mõelda, mida see episood meile ütleb.

Kõige absurdsem oli muidugi Halose märkus, et üheks põhjuseks Eesti liitumisel NATOga oli tõsiasi, et NSV Liidus olles olid eestlased «harjunud kollektiivse julgeolekusüsteemiga». Siin kajab vastu täielik mõistmatus, kes või mis oli NSV Liit või kuidas see töötas. Inimene, kes nimetab NSV Liidu okupatsiooni «kollektiivsesse julgeolekusüsteemi» kuulumiseks ei saa lihtsalt mitte millestki aru.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles