ARVAMUS ⟩ Ivari Padar: toidujulgeolek algab laste koolilõunast (1)

Ivari Padar
, riigikogu maaelukomisjoni liige (SDE)
Copy
Koolilõuna Tartu Descartesi koolis.
Koolilõuna Tartu Descartesi koolis. Foto: Sille Annuk

Maailm on praegu traagikat ja muresid täis. Eestis on suurte hädade varju jäänud koolitoidu küsimus – nimelt seisab kriisi lävel lastele koolilõuna pakkumine. Põhitoiduained on mõne kuuga ülikiires tempos kallinenud ja summadega, mida riik kohalikele omavalitsustele koolitoidu tarbeks eraldab, ei vea enam kuidagi ei välja, kirjutab riigikogu maaelukomisjoni liige Ivari Padar (SDE).

Energiahindade tõusu ja sõja mõjul on oodata hinnakasvu jätkumist, aga koolitoidu toetus püsib alates 2018. aastast ühel eurol õpilase kohta päevas. On ilmselge, et euro eest laste kõht korralikult täis ei saa, vähemasti ei suudeta selle eest pakkuda maitsvat ja tervislikku lõunat. Kas tõesti panna lastele viiel päeval nädalal lauale makaronidest valmistatud road? Keegi ei taha ju, et meie lapsed sööksid koolis kõige odavamast toorainest ja odavalt valmistatud toitu.

Omavalitsused on küll jõudumööda sellele eurole raha juurde lisanud, aga nende võimalused on üleüldise hinnaralli ja põgenikekriisi tingimustes ammendunud. Ja nii ongi koolide toitlustajate tegevus juba mõnda aega majanduslikult absurdne – ettevõtjatel on valida kas lepingu ülesütlemise või kahjumi teenimise ja pankroti vahel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles