INTERVJUU ⟩ Catherine Belton: näeme Putini režiimi viimaseid aastaid (1)

Priit Hõbemägi
, ajakirjanik
Copy
Catherine Belton.
Catherine Belton. Foto: Adam Ihse/tt

Catherine Beltoni raamat «Putini inimesed» kirjeldab ülima põhjalikkuse ja usaldusväärsusega, kuidas Nõukogude Liidu kurikuulus julgeolekuorganisatsioon KGB hakkas juba enne Nõukogude Liidu lagunemist turumajandust õppima, varastas ära kommunistide hiigelvaranduse ning pärast oma võimu kehtestamist Venemaal edasi läände tungis.

Catherine Belton on briti ajakirjanik, kes aastatel 1998–2014 oli Moskvas Financial Timesi ja Business Weeki korrespondent. Intervjuus Postimehele avab ta Putini režiimi tagamaid. 

Catherine, te kirjutate oma raamatu alguses, et KGB hakkas juba 1980. aastatel valmistuma Nõukogude Liidu kokkuvarisemiseks. Mida nad siis konkreetselt tegid?

Esimesed märgid on pärit ajast, mil president Boriss Jeltsin andis prokuröridele käsu välja uurida, mis sai Nõukogude Liidu kommunistliku partei välismaal asuvast tohutust varandusest pärast NSV Liidu lagunemist. Prokurörid leidsid NLKP poliitbüroo rahvusvahelises osakonnas tõendeid, et mõned KGB välisluure töötajad olid kutsutud appi, et aidata parteil välismaal oma varasid peita ja varifirmasid luua. See juhtus 1989.–1990. aastal. Nad plaanisid soodsa maksurežiimiga riikides, näiteks Šveitsis, ettevõtteid asutada ning varandused seal peita ja maskeerida. KGB-lased ise väitsid, et see aitab parteil üleminekuaja üle elada ja turumajanduse tingimustes edasi kesta, nii et nad tõesti valmistusid üleminekuajaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles