PÄEVAKOMMENTAAR ⟩ Andres Haabu: kaitseväe vorm annab au (3)

Andres Haabu
, Postimehe fotograaf
Copy
Kaitsevägi. Foto on illustreeriv.
Kaitsevägi. Foto on illustreeriv. Foto: mil.ee
  • Eesti sõdur võib igal pool ja igal ajal uhkusega oma vormi kanda

​Eelmisel aastal pälvis avalikku meelepaha ja hämmastust, kui Staabi- ja sidepataljoni ülem ajateenijatele ja tegevväelastele antud korralduses teatas, et 9. mail tuleks pronkssõduri lähedal asuva kaitseväe linnaku ümbruses vältida laigulises vormis liikumist, kirjutab Postimehe fotograaf Andres Haabu.

Korraldus anti, et vältida võimalikku Venemaa propagandarünnakut. Otsus tekitas paksu pahameelt, kõlasid arvamused, justkui oleks Eestimaal koht, kuhu riigivõimul ja selle sümbolitel asja pole.

Varsti on taas käes kurikuulus 9. mai, mil pronkssõduri juurde kogunevad venemeelsed rahvahulgad ja lehvivad lipud ja lindid, mille keelustamise üle ühiskonnas parajasti laiem arutelu käib.

Võiks ju arvata, et vastukaaluna aina agaramale Venemaa propagandasümbolite kasutamisele on ka eestimeelsed inimesed ringi käimas senisest veelgi sirgema seljaga, vahest ka sini-must-valge rinnamärk või Ukraina lipu värvides lint kuuehõlmas lehvimas. Ja loomulikult eeldaks, et võib julgelt ja midagi kartmata 9. mail ringi liikuda Eesti vormis kaitseväelane, sest eelmise aasta vormi varjata soovitavat korraldust ju ometigi uuesti ei anta...

Mis järgmiseks? Kas «soovitame» vältida 9. mail pronkssõduri ligidal viibides ka rukkililli, sinimustvalget, Eesti hümni või eesti keeles kõnelemist?

Paraku kõlas kaitseministeeriumi pressikonverentsil kolonelleitnant Tõniste suust lause, mis kaitseväe vormi kandmist pronkssõduri naabruses paikneva väeosa ümbruses 9. mai sündmuste ajal just liiga agaralt ei toeta. Tõniste vastas ajakirjaniku korduva küsimise peale, et vormi kandmise üle otsustamisel lähtutakse riigi juhistest.

Kas on nii, et taaskord antaksegi välja korraldus või soovitus, et kaitseväe vormis ei tasu pronkssõduri lähistel paiknevasse väeossa oma samme seada? Kas on tõesti võimalik, et tänases olukorras, kus aina ülbemaks ja julgemaks kasvav Venemaa peab Ukrainas üle aastakümnete kõige verisemat sõda; kus vene propaganda ründab kõike, mis ette jääb; kus meie ühes Euroopaga oleme kehtestanud agressor Venemaale enneolematuid sanktsioone ja relvastame ja toetame jõletu rünnaku alla sattunud Ukrainat - kaalume ometi isekeskis võimalust anda oma sõduritele korralduse pea õlgade vahele tõmmata ja märkamatult tsiviilriideid kandes ja mööda seinaääri liikudes oma pronkssõduri lähedal asuvasse väeosasse imbuda?

Kuidas on üldse võimalik tänases olukorras mitte kindlameelselt ja julgelt teatada, et Eesti sõdur võib igal pool ja igal ajal uhkusega oma vormi kanda? Ka 9. mail ja Kaitseväe kalmistul pronkssõduri juures.

Mis järgmiseks? Kas «soovitame» vältida 9. mail pronkssõduri ligidal viibides ka rukkililli, sinimustvalget, Eesti hümni või eesti keeles kõnelemist?

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles