LUGEJAKIRI ⟩ Miks Soome on Euroopa Liidus? (2)

, pensionär
Copy
Kuninganna Margaret I, soomlaste ema
Kuninganna Margaret I, soomlaste ema Foto: Wikipedia

Kui ma külastasin kümmekond aastat tagasi Tallinnas laulupidu, siis ma mõistsin esimest korda kui sarnased on ikka eestlased ja lätlased omavahel ja kui erinevad oleme meie, soomlased eestlastest. Ja kuigi keele poolest me oleme ju oleme nii lähedased, on siiski väga raske mõista, mismoodi eestlased asjadest aru saavad, eriti liitudest, sõjalistest ja muudest, kirjutab pensionär T. Halonen.

Võtame kas või selle NATO küsimuse – soome ei ole kunagi olnud sõjalistes liitudes, sest Rootsi on olnud sõjaliselt neutraalne. Ja seepärast me ei ole ka NATOs. Eestlased on alati olnud mingis sõjalises liidus ja see on täiesti okei. Soomlaste suhted Eestiga on alati olnud tunnustavad, ükskõik, millises sõjalises liidus ka eestlased parasjagu ei ole, sõbrakaubandus käib ikka.

Ja muidugi oleme me ju mõlemad Eestiga ka Euroopa Liidus ja muidugi on see eestlaste poolest mõistatav, sest Eesti oli nii hästi harjunud juba Nõukogude Liiduga. Ja ta oli üks selle liidu kõige eesrindlikumaid ja majanduslikult arenenud liikmeid. Nüüd Eesti Euroopa Liidus muidugi nii eesrindlik enam ei ole, on rohkem nagu Euroopa Liidu Kasahstan, või nii.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles