ARVAMUS Taavi Pern: õigussüsteem vajab selget tegevusplaani (2)

Taavi Pern
, riigiprokurör
Copy
Riigiprokurör Taavi Pern.
Riigiprokurör Taavi Pern. Foto: Mihkel Maripuu

On päevi, mida suudame ­detailselt meenutada aasta­kümneid. Minul meenub selgelt 2007. aasta 26. aprill ehk pronksiöö. Olin koduteel Saksamaalt ja kuulsin juba enne lennukile astumist, et Eestis on «sõda lahti», kirjutab riigiprokurör Taavi Pern.

Saabusin öösel kell 1.30. Ees ootasid vilkurid, juurdepääsuks ­suletud kesklinn ja nurgatagust ­marsruuti otsiv taksojuht. Kohe järgmisel hommikul kogunesime prokuratuuris, kus saime juhtnöörid: kahtlustatavaid on sadu ja igaühega tegelemiseks seetõttu ehk 15 minutit. Tegime kõik endast oleneva, et vastasel poleks võimalust väita, et Eesti ei ole ­õigusriik. Töö käis täiesti tavatutes oludes: kontorist väljas, internetita ning prokurörid, kohtunikud ja advokaadid olid üksteise kõrvalruumides. Sellest hoolimata saime kiireloomulised menetlustoimingud sadade rahutustes osalemises kahtlustatavate suhtes üheskoos läbi viidud. Tõestasime, et efektiivne, kiire ja õigusriigi põhimõtteid järgiv kriminaalmenetlus kriisi ajal ei ole pelgalt helesinine unistus, vaid käegakatsutav reaalsus.

«Iga okas loeb» on riigikaitseks väga sobiv põhimõte. ­Praeguses kriisis on iga elukutseline ­õiguskaitsja riigi kaitsmiseks oluline okas, olgu ta uurija, prokurör, kohtunik või advokaat.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles