Erkki Bahovski: Kuidas Venemaad isoleerida? (1)

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Venemaa isolatsioonis.
Venemaa isolatsioonis. Foto: Toivo Luht

Märtsi keskel Briti peaministri Boris Johnsoni algatusel kokku kutsutud ühisesse ekspeditsioonikorpusse kuuluvate riikide kogunemisel ütles Eesti peaminister Kaja Kallas, et Lääne eesmärk peaks olema Venemaa presidendi Vladimir Putini täielik isoleerimine. Kallas kordas sama üleskutset veel selle nädala intervjuus CNNile.

Ehkki Putini ja Venemaa vahele ei saa võrdusmärki tõmmata, on selge, et eriti Ukraina suurema sõja puhkedes on Venemaa välis- ja kaitsepoliitika läinud täiesti Putini kätte. Sestap tähendaks Putini isoleerimine sisuliselt ka Venemaa isoleerimist.

Kuid kui reaalne on üldse Kallase üleskutse Putin isoleerida? Lääs on Venemaa-vastaste sanktsioonide kehtestamisel üles näidanud tavatut ühtsust, ent lõpuni pole päriselt mindud, sest Euroopa sõltub energeetikas tugevalt Venemaast. See on probleemi võib-olla väiksem osa.

Teine ja ilmselt suurem osa on asjaolu, et Venemaa on osaline mitmes maailma toimimist ja tulevikku mõjutavas lepinguformaadis, nii et kui Venemaa isoleerida, võivad sel sammul olla ettenägematud tagajärjed.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles