ARVAMUS Paal Aarsæther: Ukraina lennukeelutsooni võiksid kehtestada neutraalsed riigid (3)

Paal Aarsæther
, Endine korrespondent ja ÜRO kommunikatsioonijuht
Copy
Ukraina sõjapõgenike olukorda aitaksid kergendada humanitaarkoridorid.
Ukraina sõjapõgenike olukorda aitaksid kergendada humanitaarkoridorid. Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS/Scanpix
  • Neutraalsete riikide ettevõtmist juhtigu Sauli Niinistö
  • ÜRO Peaassamblee peaks neutraalsetele riikide esitama ametliku palve
  • Ukraina rahu saaks lähemale tuua

Ukraina konflikti aitaks kiiremini lõpetada neutraalsete riikide kaasamine, leiab endine korrespondent ja ÜRO kommunikatsioonijuht, praegu poliitikat õpetav ja kommenteeriv Paal Aarsæther Norrast. 

Neutraalsed riigid peaksid jõustama lennukeelutsooni ja humanitaarkoridorid Ukrainas. Arvestades diplomaatilist ummikseisu Ukraina üle ja küsimust, kuidas lõpetada seal vaenutegevus, jääb üks võimalus kasutamata – Euroopa neutraalsete riikide Austria, Šveitsi, Soome ja Rootsi ühendjõud. Hästi respekteeritud ja usaldatud selle konflikti kõikide osapoolte poolt, moodustavad nende õhujõud üle 150 kiire modernse lennuki ja neis on mõned maailma kõige paremini koolitatud piloodid.

Põhiideeks on, et õhujõud ja nende piloodid Ukraina taevas on neutraalsed ja respekteeritud kõigi poolt.

Lisaks veel fakt, et neid õhujõude võib vägagi liigutada ning nood on harjunud õhku tõusma improviseeritud ja kiirteel põhinevatelt hoovõturadadelt osana oma sõjalisest doktriinist. Paljud neist riikidest on teeninud varem ÜROs samasugustes operatsioonides, mis on olnud tihti olnud uhkuseasjaks nende riikide ajaloos.

Nüüd on aeg luua uus peatükk selles pildirikkas narratiivis, tuues Ukrainasse rahu. Nii nagu nende riikide väikesed, kuid väga mobiilsed ja võimekad armee võitlusrühmad saavad pakkuda kaitset ja aidata humanitaarkoridore maal, tuues hädaabi ja evakueerides põgenikke. Austria, Soome, Rootsi ja Šveitsi sõjalised teenistused ühilduvad hästi, olles interoperatiivsed NATO jõududega rahupartnerlusprogrammi kaudu, ning võivad vajadusel kasutada alliansi infrastruktuuri.

Põhiideeks on, et õhujõud ja nende piloodid Ukraina taevas on neutraalsed ja respekteeritud kõigi poolt. Kui Soome president Sauli Niinistö on kogenud töötama koos Vladimir Putiniga ning on olnud diplomaatiliselt aktiivne konflikti ajal kõrgeimal tasemel, oleks ta õige isik seda ettevõtmist juhtima. ÜRO Peaassamblee tuleks niisiis kokku kutsuda ja too peaks ametlikult esitama palve Austriale, Soomele, Rootsile ja Šveitsile, et nood annaksid kuus eskadrilli hävituslennukid, kaks nii Soomest kui ka Rootsist, ning üks nii Austriast kui ka Šveitsist, ning viiksid need Ukrainasse või selle naaberriikidesse. Samamoodi tuleks neljalt neutraalselt riigilt küsida kergelt relvastatud võitlusrühmi aitamaks humanitaarsed ettevõtmisi maal. Mida varem seda tehakse, seda kiiremini võime meie, eurooplased, saada välja sellest hirmsast katastroofist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles