ARVAMUS ⟩ Jaan Männik: Ukraina sõja tingis väär majanduspoliitika (16)

Jaan Männik
, endine Eesti Panga nõukogu esimees
Copy
Jaan Männik.
Jaan Männik. Foto: Tairo Lutter

Oleme kõik masenduses, kui näeme Ukraina rahva traagilist saatust. Palju on kirjutatud, miks selline olukord on tekkinud. Probleem on rohkem majanduspoliitiline kui pelgalt konflikt Putini diktatuuri ja läänemaailma demokraatiate vahel, kirjutab endine Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik.

Kui minnakse valimiskasti juurde, siis antakse hääl inimesele või erakonnale, kes suudab elu paremaks teha ja majanduslikku heaolu suurendada. Nii on see demokraatlikes riikides, mida mõistis ka endine Saksamaa kantsler Gerhard Schröder. Venemaa on suur turg ja tehnoloogia eksport sinna annab paljudele sakslastele tööd ja kiirendab majanduskasvu. Venemaa ekspordib naftat ja gaasi ja maksab sellega oma ostetud kaubad kinni. Selline koostöö algab partnerlusega, ent tekitab olukorra, kus Saksamaa sõltub Venemaast. Milline on poliitiline süsteem sellel riigil, kellega arendatakse partnerlust, ei ole olnud oluline. Nõnda kokku ehitatud majandusi ei ole kerge lahutada, sest lahti löömine on mõlemale riigile valus.

Probleem on aga laiem kui Venemaa-Saksamaa partnerlus. Hiinal on väga suur kaubavahetus nii Euroopa Liidu kui ka USAga. Hiina on pikemat aega väitnud, et Taiwani saar kuulub neile, ega välista samme selle elluviimiseks. Karta on, et oleme näinud vaid globaalse liberaalse vabakaubanduse majanduspoliitiliste tagajärgede algust.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles