AJALUGU ⟩ Venemaa võimu mandumine kuritegelikuks despootiaks (2)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Möödunud pühapäeval Saksamaal Frankfurdis Venemaa agressiooni vastasel meeleavaldusel käigus olnud plakatil on Vladimir Putini pilt ja ingliskeelne kiri: «Kallid venelased, tehke türannile ots peale!»
Möödunud pühapäeval Saksamaal Frankfurdis Venemaa agressiooni vastasel meeleavaldusel käigus olnud plakatil on Vladimir Putini pilt ja ingliskeelne kiri: «Kallid venelased, tehke türannile ots peale!» Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Kui Putin enam kui 20 aastat tagasi ootamatult võimule tuli, oli praegune suursaadik Valgevenes Jaak Lensment Moskvas Eesti saatkonna poliitikasekretär ning koostas välisministeeriumile memosid olukorrast Venemaal.

Ta ütles: «Kui ma veel pool aastat varem kirjutasin memosid, siis Putini nime ma veel ei maininud. Putin oli varem olnud [Peterburi linnapea Anatoli] Sobtšaki meeskonnas, juhtis tema valimisstaapi. Kuid Sobtšak kaotas valimised ning ka Putin kaotas töö, ta sai võimaluse ümber asuda Moskvasse. Kõigepealt töötas ta Kremli asjadevalitsuses, seejärel oli ta FSB esimees.»

Lensment meenutab, et 1999. aasta suvel Moskvas valitsenud õhustik oli väga ebamäärane, ühiskond oli muutnud järjest apoliitilisemaks. «Saime ka aru, et Kremlis muutus establishment järjest närvilisemaks. Jeltsini ametiaeg hakkas lõppema ning nad olid mures oma varanduse pärast ja ka tegude pärast, mille eest oleks olnud võimalik neid vastutusele võtta. Algas palavikuline järglasekandidaadi otsimine, kuidas Jeltsini poliitilise perekonna võimu jätkata,» meenutas ta tollast aega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles