ARVAMUS ⟩ Garri Raagmaa: tootmine militaarses infooaasis

Garri Raagmaa
, kolumnist
Copy
Kolumnist Garri Raagmaa.
Kolumnist Garri Raagmaa. Foto: Mailiis Ollino/Pärnu Postimees

Eestlaste ehk maarahva kestmise üks põhjus peitub meie asustuses ja maastikus. Hoolimata asumisest tähtsal kaubateel ja seda kontrollida himustanud vallutajaist, peitsid eestlased end ohu korral metsadesse ja soosaartele ning rääkisid oma salakeeles edasi. Mikita kirjeldatud eestlase erisuhe metsaga pärineb aastatuhandetepikkuse kestmise kogemusest. Seda tasub tulevikku planeerides arvestada, kirjutab kolumnist Garri Raagmaa. 

Üleriigilise planeeringu «Eesti 2010» koostamisel loodi tulevikustsenaariumid. Ühega neist – «Militaarse info­oaasiga» – ei tahtnud eksperdid eriti tegeleda. Vene väed olid just Eestist lahkunud ja veidi varem oli Fukuyama kuulutanud ajaloo lõppu – liberaalse kapitalismi võitu. Euroopa demilitariseerus ja pingete kasv tundus ebausutav. See stsenaarium sai siiski Iisraeli ja Taiwani analoogial tehtud.

Mõned katked: «Venemaal toimub marurahvusliku autoritaarse režiimi taastamine. Suhted Läänega (USAga) teravnevad ja taastub külma sõja õhkkond. Eesti peab eesliinil olles olema valmis tõrjuma võimalikku sõjalist esmalööki. See motiveerib kogu rahvast, aga Eesti tehnoloogilise ja ka majandusliku arengu tagab ennekõike Lääne (NATO) sõjaline kohalolek, Euroopa ja USA militaarinvesteeringud ning kohesioonimeetmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles