ARVAMUS ⟩ Olev Remsu: Ukrainas sünnib sõjakangelane meie silme ees

Olev Remsu
, kirjanik ja kriitik
Copy
Olev Remsu
Olev Remsu Foto: Erakogu

Vanasti sündisid sõjakangelased tagantjärele, ajakirjanduse tekkimise järel muutus ajavahemik  sooritatud teost kuni selle teatamiseni rahvale aina lühemaks, ja nüüd, teleajastul, on see veel peaaegu hetkeline, toimub vaata et meie silme all, kirjutab kirjanik Olev Remsu.

Täna vaimustume täiesti uut tüüpi kangelasest,  Ukraina presidendist Volodõmõr Zelenskõist, kelle taolist ei ole varem ajaloos olnud. Iga ta sõna, iga ta liigutus äratab usaldust, ta pilk on aus, jutt loogiline ja põhjendatud. Ta on teletäht, kelle miimika, eriti silmad on kõnekad, kelle elav žestikulatsioon lisab öeldule kaalukust. Tundub, et ta räägib avameelselt kõike, et tal polegi midagi saladuses hoida. Ja seda sõja ajal. Näib, et ta usaldab oma kindraleid, on jätnud strateegia- ja taktikatöö suuresti nende korraldada, ise suhtleb Ukraina rahva ja ülejäänud maailmaga. 

Kuidas niisugune ime sündis? Meenutame, et Zelenskõi võitis 2019.aastal ausad valimised, tema peamiseks vastaseks oli valitsev president Petro Porošenko. Zelenskõi oli mees kõrvalt, ta oli kandidaat väljastpoolt poliitikat. Zelenskõi esimeseks poliitametiks saigi presidendi positsioon. Sealjuures on ta tänaseni antisüsteemseks on jäänud, juba ta riietus rõhutab seda – ta ei kanna enamikul juhtudel ülikonda, ei seo kaela lipsu, vaid esineb sportliku T-särgi ja pulloveriga. Isegi videokõnes Briti parlamendile ei muutnud ta oma väljanägemist. Ta on tihti lustlik ja lõbus, teame, et naerdes inimene ei valeta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles