Arvamus Jens Jaanimägi: Tartu Ülikooli otsus on mõistuse- ja moraalivastane (19)

Jens Jaanimägi
, TÜ riigiteaduste tudeng
Copy
Pildil Tartu ülikooli peahoone Ukraina lipu värvides
Pildil Tartu ülikooli peahoone Ukraina lipu värvides Foto: Kristjan Teedema

Tartu Ülikooli senat võttis hiljuti vastu otsuse, mille alusel tuleval õpeaastal bakalaureuse- ja magistriõppesse Vene ja Valgevene kodanikest üliõpilasi vastu ei võeta. Säärane otsus on mõistusevastane, diskrimineeriv, vastuolus väärtustega, millele on rajatud nii Tartu Ülikool kui ka kogu vaba akadeemiline maailm, ja töötab vastu nii Eesti kui terve Euroopa julgeoleku- ja välispoliitilistele huvidele, kirjutab TÜ riigiteaduste tudeng Jens Jaanimägi.

Kui Tartu Ülikool kinnitas oma sotsiaalmeedias veel varem, et mõistetakse, et Vene Föderatsiooni valitseval režiimil ei ole terve oma rahva toetust ning just nimelt tavalised ja rahumeelsed Vene kodanikud on selle režiimi ühed suurimad ohvrid, siis otsustati need samad põhimõtted juba mõni päev hiljem üle parda visata ja tegutseda täiesti vastupidiselt. Eriti küüniliseks teeb selle otsuse asjaolu, et mainitud sõnavõtus tõotas Tartu Ülikool olla kindlaks toeks kõigile Venemaa inimestele, kes praegu võitlevad Vene riigi rahumeelse arengu eest.

Ülikooli prorektor Aune Valk põhjendas ülikooli äkilist meelemuutust avatud kirjas tudengitele sooviga end vastandada Venemaa ja Valgevene poliitikale. Lisaks tõi ta välja, et see sanktsioon ei ole kaugeltki nii laialdane kui teised olemasolevad sanktsioonid mõlema eelmainitud riigi vastu ning vene ja valgevene tudengitel olevat teisigi õppimisvõimalusi. Selline argumentatsioonitase paneb vaid pead raputama. Õigustada otsust võtta kümnetelt, kui mitte sadadelt vene ja valgevene noortelt võimalus end avatud ja demokraatlikus akadeemilises keskkonnas harida, asjaoluga, et teised kõrgkoolid (siiani) niivõrd meelevaldset otsust vastu võtnud ei ole, ei jäta targa ja kaalutletud otsuse muljet. Teisisõnu ei tehta muud, kui õigustatakse oma meelevaldsust teiste mõistlikkusega.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles