Grzegorz Kozłowski: Eesti ja Poola seisavad koos Putini vastu

Grzegorz Kozłowski
, Poola suursaadik
Copy
Grzegorz Kozłowski. FOTO: Icds.ee
Grzegorz Kozłowski. FOTO: Icds.ee Foto: Icds.ee

President Lech Kaczyński ütles 12. augustil 2008 Thbilisis: «Me teame väga hästi, et täna on Gruusia, homme Ukraina, järgmisel päeval Balti riigid ja siis võib-olla on aeg minu kodumaa Poola jaoks!» Täna võime öelda, et need sõnad osutusid prohvetlikuks ja turvaline maailm, mida me teame ja mida oleme pärast kommunismi vastu võitlemist meie Euroopa osas nii suurte raskustega üles ehitanud, on läbi, kirjutab Poola suursaadik Eestis Grzegorz Kozłowski.

Meie piiride lähedal käib julm sõda, milles hukkuvad mitte ainult sõdurid, vaid ka tsiviilisikud. Agressori toime pandud sõjakuriteod ja inimsusevastased kuriteod nõuavad rahvusvaheliselt üldsuselt tugevat vastust, et neile vastu astuda ja pärast sõja lõppu õiglaselt hinnata.

Venemaa algatatud sõda Ukrainaga ei peeta ainult Ukraina piiride ja suveräänsuse pärast, mängus on kogu Euro-Atlandi julgeolekusüsteem. Vladimir Putini 21. veebruari kõne väljendas nii elavalt kui ka skandaalselt Venemaa lähenemist Euroopa julgeolekuarhitektuurile, mis põhineb rahvusvahelisel õigusel. Tema moonutatud, provokatiivne sõnum ulatus ka Ukrainast endast palju kaugemale: järjestikku olid loetletud kõik NATO idatiiva riigid, kelle liitumist alliansiga Putin kirjeldas kui «lääne reetmist». Idapoolsed riigid on aastaid hoiatanud Vene imperialismi eest, mõned meie liitlased on suhtunud sellesse sageli aga arusaamatuse ja pahakspanuga.Täna saame tunda vaid kibedat rahulolu selle üle, et meie prognoosid on täitunud, ja Ukraina tragöödia tõestab, et oht on reaalne, mitte väljamõeldud. Usume, et lääs ja kogu demokraatlike riikide kogukond teevad vastavad järeldused. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles