ARVAMUS ⟩ Raivo Vare: Putin tahab jätkuvalt Ukrainas «võita» (4)

Raivo Vare
, vaatleja
Copy
Raivo Vare.
Raivo Vare. Foto: Andres Haabu

Nüüd me võime olla kindlad, et alustades sõda Ukrainaga, arvas Vladimir Putin tõsimeeli, et tegu saab olema «väikese võiduka sõjaga», mida saab ära kasutada nii sise- kui välispoliitiliselt, kirjutab vaatleja Raivo Vare.

Putini jaoks on see sõda vaid algetapp laiemas Euroopa julgeolekuarhitektuuri ümbertegemise ja Venemaa «imperiaalse võimsuse» taastamise geopoliitilises programmis. Kuid ukrainlaste võimas vastupanutahe ja -oskused ning lääne ootamatult kiire ja jõuline vastus lõid kaardid Kremlile nii selgel ja soodsal geopoliitika mängulaual segi. Nüüd on kõigi jaoks peamine küsimus, mis saab edasi. Vähemalt lähiajal.

Kremli peremehele pole alternatiivi. Ta peab nüüd Ukrainas saavutama sellise tulemuse, mis lubaks seda tõlgendada võiduna nii Ukraina kui ka lääne üle. Sellest sõltub tema võimul püsimine ja ajalooline pärand, mis tundub olevat veel üks tema muredest.

Samal ajal, tundes Vene valitsemissüsteemi eripärasid, olen kindel, et kogu tõde praegu toimuvast – nii lahinguväljal, riigi majanduses kui ka välispoliitikas – temani päris adekvaatselt jõuda ei pruugigi. Sest riigimasina alamastmetel prepareeritakse info selle teel ülespoole nii ära, et negatiivset oleks võimalikult minimaalselt ja jääks positiivne mulje. Selles infomullis elades ja ainsana otsustusõigust omavana on diktaatori vead ja olukorda mitte arvestavad jaburad otsused täiesti võimalikud. Kahjuks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles