AK ⟩ Lauri Mälksoo: Ukraina ja Budapesti memorandum (4)

Lauri Mälksoo
, Tartu Ülikooli rahvusvahelise õiguse professor
Copy
Venemaa president Boriss Jeltsin (vasakul), USA president Bill Clinton, Ukraina president Leonid Kutšma ja Ühendkuningriigi peaminister John Major kirjutavad 5. detsembril 1994 alla Budapesti memorandumile.
Venemaa president Boriss Jeltsin (vasakul), USA president Bill Clinton, Ukraina president Leonid Kutšma ja Ühendkuningriigi peaminister John Major kirjutavad 5. detsembril 1994 alla Budapesti memorandumile. Foto: Marcy Nighswander/AP

Ukraina sõda on tõstatanud mitmeid olulisi küsimusi. Miks jätsid lääneriigid Budapesti memorandumiga võetud kohustused täitmata ja kas 1994. aastal allakirjutatud dokumenti saab võrrelda NATO lepinguga? Küsimustele otsib vastust Tartu Ülikooli rahvusvahelise õiguse professor Lauri Mälksoo.

Populaarses Ukraina rahvalaulus «Ти ж мене підманула» kurdab noormees, et neiu on lubanud tulla temaga kohtamistele, ent pole siiski välja ilmunud. Noormees heidab laulu refräänis ette, et neiu on teda petnud – pidmanula, pidvela (petsid mind, vedasid alt).

Paraku võib seda refrääni sõnumit kasutada ka kujundina selle kohta, mis puudutab 1994. aasta Budapesti memorandumit ja selles Ukrainale kui riigile suurriikide antud lubadusi ning nende mittetäitmist. Muidugi on siinkohal vaidluse kohaks, milline ikkagi oli Ukrainale antud lubaduste täpne sisu ja iseloom.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles