ARVAMUS ⟩ Toomas Alatalu: kas Putin leiab kollaborante? (3)

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Toomas Alatalu
Toomas Alatalu Foto: Eero Vabamägi

Kremli eneseõigustuse jutud Ukraina vastu vallandatud erioperatsioonist algasid sellest, et Ukraina fašistlik/natslik režiim kiusavat/rõhuvat venelasi ja venekeelseid inimesi ning see olla viimasel ajal järsult kasvanud. Kinnituseks algaski 18. veebruaril Donetski ja Luhanski «rahvavabariikide» naiste-laste-vanurite kibekiire evakueerimine Venemaa pinnale. Järgnes palve nn DNRi ja LNRi iseseisvuse tunnustamiseks ning 24. veebruaril mindi juba n-ö ametlikus korras appi sealseid venelasi päästma. Peasõnumiks väide, et kui poleks mindud, oleks Ukraina armee ja natslikud vabatahtlikud korraldanud Ida-Ukraina venelastele tõelise genotsiidi.

Vanemad inimesed mäletavad, et Tšehhoslovakkia okupeerimine tankidega 1968. aastal olla toimunud samuti viis minutit enne USA armee ja Bundeswehri üksuste sisenemist sinna. Ehk siis tasub ära tunda, et Kremli propagandavõtted korduvad ikka ja jälle.

Praegune olukord, kus Ukraina seisab üksi nagu Soome 1939. aastal, tuletab paraku meelde muudki. Nõukogude armee korraldas esmalt Mainilas provokatsiooni, siis alustas sõjategevust ja päev hiljem (1.12.1939) moodustati Soome pinnal Soome demokraatlik vabariik ja nn Terijoki valitsus, kes sõlmis NSV Liiduga vastastikuse abi pakti. Ehk tehti sama, mida äsja Venemaa Föderatsiooni ja 2014. aastal Ukraina pinnal loodud DNRi-LNRi vahel. Gruusias oli olukord 2008. aastal juriidilises plaanis teine, sest Abhaasia ja Lõuna-Osseetia olid juba varem autonoomsed üksused. Küll aga on DNR-LNR kõrvutatavad Transnistriaga Moldovas, kus Venemaa asevälisminister Rudenko (Venemaa delegatsiooni liige kõnelustel Ukrainaga) käis 16. veebruaril ja suurendas sealset konsulaati, sest kohalikud tahtvat Venemaa kodakondsust.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles