ARVAMUS ⟩ Rene Rässa: Putini lõks (13)

Rene Rässa
, Tallinna 32. keskkooli riigikaitseõpetaja
Copy
Rene Rässa. FOTO: Erakogu
Rene Rässa. FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Järjest rohkem on kuulda seisukohti, miks Euroopa Liit ega NATO ei aita Ukrainat otseselt sõjaliselt. Et just praegu olevat sobiv hetk, kus panna Venemaa president Vladimir Putin lõplikult Ukrainas paika. Aga tasub korra mõelda, kas see on hea mõte sekkuda otseselt sõjaliselt? Kas maksab õhutada sõda veelgi?

Putin on oportunist ja osav taktik ning oskab võtta kaalukaid taktikalisi võite. Siiski on hetkeolukorras Putin pannud ennast väga keerulisse seisu, kus ta tegi kaks väga olulist valearvestust. Ta alahindas Ukraina kaitsetahet ja läänemaailma ühtsust. Aga seda on niigi palju räägitud.

Muret teeb see, et minu hinnangul on Putin pannud ennast olukorda, kust pole enam tagasiteed. Seda nii rahvusvaheliselt, kus ta on sisuliselt sõjakurjategija, ja ta mõistab seda väga hästi. Kuid ka riigisiseselt on selge, et probleemid tulevad, kui Vene kodanikud hakkavad mõistma vennatapusõja mastaape. Varem või hiljem, kui juba mitte praegu, hakkavad emad, isad, vennad, õed otsima oma lähedasi, kes enam kunagi koju ei tule – seda sõna otseses mõttes. Venemaa armee ei kavatsegi hukkunuid koju tuua. Lisaks majanduslik surve Venemaale ja ka ilmselt järjest kasvav mitterahulolu oligarhide poolt.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles