RAHVASTIK Peterburi Jaani kirik on endiselt eesti kogukonna süda

Lea Danilson-Järg
, Fookuse rahvastikupoliitika toimetaja
Copy
Eesti Vabariigi 104. aastapäevale pühendatud kontsert Peterburi Jaani kirikus.
Eesti Vabariigi 104. aastapäevale pühendatud kontsert Peterburi Jaani kirikus. Foto: Erakogu

Eestlasi on pea igal pool maailmas, seega loomulikult ka meie idanaabri Venemaa pinnal. Kuigi olud ja suhted riikide vahel on olnud keerulised, eriti praeguses olukorras, on Peterburi eesti kogukonnas Eesti Vabariigi aastapäeva ikka tähistatud. Kuidas läheb sealsel eestlaskonnal, küsisin Peterburi Jaani Kiriku Fondi esimehelt ning ajalehe Peterburi Teataja taasasutajalt ja toimetajalt Jüri Treilt.

Olete olnud aastakümneid seotud Peterburi eestlaste kogukonna tegemistega. Kui suur on sealne eesti kogukond ja milline on olnud selle kujunemise lugu?

Peterburi Eesti Kultuuriseltsil on hetkel aktiivseid tegevliikmeid 150 ringis, kuid neid on olnud tunduvalt rohkem. 30 aastat tagasi oli aktiivseid liikmeid vahemikus 300–400, kuid osa on praeguseks kolinud Eestisse ja osa on manalateele lahkunud.

Kaugemas minevikus oli Peterburi eestlaste jaoks väga oluline koht. Eriti suur oli seal eestlaste arv 19. sajandi teisel poolel ja 20. sajandi algul, jõudes 50 000 inimeseni. 1920.–1930. aastatel tegutsesid tollases Leningradis mitmed eestlaste ühendused, koolid, anti välja ajalehti ja raamatuid. Seejärel, stalinlike repressioonide ja sõja tagajärjel, eestlaste arv kahanes ja 2010. aasta rahvaloenduse andmeil elas Peterburis veel ligi 1500 eestlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles