Rauno Matvejev: Saksamaa välispoliitika on muutumas

Rauno Matvejev
, toimetaja
Copy
Rauno Matvejev.
Rauno Matvejev. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees/Scanpix Baltics

«Vene sissetung tähistab pöördepunkti,» ütles Saksa sotsist kantsler Olaf Scholz, teatades seejärel, et Saksamaa saadab Ukrainasse tuhat tankitõrjerelva ning 500 Stinger-tüüpi raketti. Saksamaa välispoliitikas pole toimumas mitte ainult nihe, vaid see on läbimas fundamentaalset muutust – külma sõja aegne willybrandtilik idasuunaline poliitika ehk Ostpolitik, mida Saksamaa on ligikaudu viimased pool sajandit ajanud, hakkab läbi saama.

Sotsist kantsleri Willy Brandti 1960. aastate lõpus käivitatud idasuunaline poliitika mängis olulist rolli Ida- ja Lääne-Saksamaa suhete silumisel ning seda poliitikat on sellest ajast saati vähemal või suuremal määral viljelenud ka Saksa kristlike demokraatide juhitud valitsused.

Ostpolitik’i kohaselt üritas Saksamaa läheneda tollasele idablokile sõprussuhete arendamise kaudu, mis peale Nõukogude Liidu lagunemist nägi ette Venemaaga kahepoolse majandusliku sõltuvuse loomist, tuues Venemaa nõnda Euroopale lähemale ning heidutades selle pehme jõu abil Moskvat agressioonist hoiduma. Või seda vähemalt arvati Berliinis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles