Aimar Altosaar: Eestil on olnud õigus

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Aimar Altosaar
Aimar Altosaar Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

Veel hiljuti on nimetatud eestlasi ja teisi Venemaa naabreid Vene võimu agressiivsele retoorikale ja poliitilisele filosoofiale tähelepanu juhtimise eest paanika tekitajateks. Ka Soomes oli neid soometumise järellainetuse harjal ütlejaid, kui meie muret idanaabri tegutsemise pärast sildistati eestlaste okupatsioonijärgseks posttraumaatiliseks stressiks.

Soome avalik-õigusliku meediaettevõtte YLE lehelt võime lugeda Mika Mäkeläineni analüüsi, kus nimetatakse nii nende eelmise presidendi Tarja Haloneni kui ka välisministri Erkki Tuomioja nime, kes on eestlasi meie hoiakute pärast ebaõiglaselt alavääristanud. Artikli sõnum on kokku võetud sõnadega, et nüüd on selge, kummal pool Soome lahte on Putini käsitlus olnud õigem. Mäkeläineni ütleb otse, et Eesti, Läti ja Leedu: teil oli õigus.

Oleme väikese rahvana väga tundlikud igasuguse ebaõigluse ja suurriikide ülbuse suhtes, mistõttu ei raisanud me taasiseseisvudes aega, kui tekkis võimalus kindlustada oma julgeolekut ja kohta rahvusvahelises elus. Meil on see õnnestunud nii täielikult kui vähegi võimalik. Kõik, kes seavad kahtluse alla Eesti kuuluvuse NATOsse ja Euroopa Liitu, seavad kahtluse alla ka meie õiguse ise oma saatust korraldada. Kui keeruline on tänapäeval ilma suurtesse liitudesse kuulumata oma saatust juhtida, näeme nüüd Ukraina näitel. Ka ukrainlastel on õigus teha oma valikuid, kuid rahvaste vaba enesemääramisõigus hirmutab suure riigi juhti meist idas, kes oleks nagu kinni jäänud aegadesse, kui Moskva elatus maksude korjamisest Kuldhordi khaanidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles