NÄDALAKOMMENTAAR ⟩ Romet Kreek: sõda tõi börsidele pöörase nädala

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Postimehe töötaja Romet Kreek
Postimehe töötaja Romet Kreek Foto: Mihkel Maripuu

Kui nädala alguse poole valitses investorite seas kartus, et kiire inflatsiooni tõttu tõstavad keskpangad intressitaset, siis neljapäeval alustas Venemaa Ukraina vastu täieulatusliku sõda. Mõlemad on head põhjused aktsiate müügiks.

Lääneriigid olid juba mõnda aega hoiatanud, et Venemaa plaanib Ukraina sõjaliselt vallutada, osa investoreid kuulas kõhedat sõnumit, paljud aga ei teinud väljagi ning läänes leidus ka professionaalseid investoreid, kes pidasid enne sõja puhkemist rubla kurssi väga soodsaks ja ostsid seda kokku. Sõda näitas, et soodne võib alati veel odavamaks minna. Aktsiaturud olid juba enne sõjakoledusi korrektsioonis, mõned indeksid aga karuturul. Sõja näol leiti lihtsalt veel üks hea põhjus, miks riskivarasid müüa.

Neljapäeva varahommikul, kui Eesti valmistus vabariigi aastapäeva tähistama, ründas Venemaa Ukrainat. Nafta hind tõusis nagu ka teiste toorainete hinnad. Börse tabas korralik kukkumine. Neljapäeva jooksul kukkus Venemaa aktsiaturg 39,4 protsenti (reedel tõusis 26 protsenti). Ka näiteks Poola aktsiaturg kukkus neljapäeval 11 protsenti, päeva sees sai näha ka 15-protsendilist kukkumist. Suuremate Euroopa turgude langus piirdus kolme-nelja protsendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles