Kristian Jaani: julgeolekuoht tekib ka majanduse kaudu

Kristian Jaani
, Siseminister
Copy
Hiina kaubakonteinerid.
Hiina kaubakonteinerid. Foto: CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS

Riigi julgeolekut saab ohustada majanduse kaudu. Sõjalise jõuga mõjuvõimu saavutamine ei ole riikide arsenalis esimene valik, kui seda saab saavutada muude vahenditega. Vastased otsivad eelkõige meie nõrkusi. Majanduse kaudu saavutatakse mõjuvõim ja julgeolekuohud tekivad läbi sõltuvuste, kirjutab siseminister Kristian Jaani hiljutise majandusjulgeoleku konverentsi valguses.

Meie julgeolekupoliitika põhineb avaral julgeolekukäsitusel. Arusaamal, et julgeolek on riigi ja selle rahva võime kaitsta endale omaseid sisemisi väärtusi ja eesmärke välispoliitiliste, sõjaliste, majanduslike ja ühiskondlike ohtude ja riskide ning nende koosmõju eest. Oluline on saavutada nende tasalülitamine.

Elu on näidanud, et sihitakse võimalikult suure ühiskondliku mõjuga strateegilisi ettevõtteid ja majandusharusid, näiteks energiasektorit. Hiljuti lahvatanud energiakriis paljastab meie sõltuvuse ja ka selle, kelle käes on praegu nn võtmed selle kriisi eskaleerimiseks või maandamiseks. Me peame tegema endast oleneva, et «jäme ots» oleks ikkagi meie endi käes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles