Rainer Kattel: Kallas on tõusnud valitsuse juhiks

Rainer Kattel
, Londoni Ülikooli Kolledži ja TTÜ professor
Copy
Rainer Kattel. FOTO: Elaine Perks
Rainer Kattel. FOTO: Elaine Perks Foto: Elaine Perks

Kui Kaja Kallase esimene peaministriaasta algas võrdlemisi konarlikult, siis viimaste nädalatega on ta tõestanud end tasakaaluka, ent otsustava juhina.

Kallase välispoliitiline sirgjoonelisus ja enesekindlus, mis viis ta möödunud nädalal paljudesse juhtivatesse meediakanalitesse CNNist Financial Timesi ja Der Spiegelini, on ka sisepoliitiliselt vilja kandnud. Nii näib opositsioon ja eelkõige EKRE üha meeleheitlikum ja lahmivam. Keskerakond valitsuspartnerina otsib kiiret populaarsust ning kipub lööma omaväravaid läbimõtlemata ettepanekutega. See kõik annab tunnistust, et Kallasest on saanud valitsuse juht.

Üks tippjuhtide peamisi tegevusi on eksimine: kuna otsuseid tuleb langetada tihti ning eri valdkondades, on vead paratamatud. Katsed vigadest hoiduda viivad sageli otsustamatuseni või jõuliste sammude vältimiseni. Kumbki ei ole kriisis hea teejuht. On lihtne öelda, et õpime oma vigadest, reaalsuses on oma eksimusi tunnistada raske ning käitumist ja harjumusi muuta veelgi keerulisem. Kallase valitsuse esimese saja päeva plaan ja pandeemiaga võitlemise valge raamat olid tehnokraatlikult kuivad ning tekitasid ebakindlust. Vaktsineerimiskampaania ja laialivalguv kriisikommunikatsioon eelmisel suvel ja sügisel olid samuti pigem ebalevad.

Tagasi üles