Agne Kuimet: Aafrika ja Euroopa ebavõrdne partnerlus

Agne Kuimet
, Arengukoostöö Ümarlaua tegevjuht
Copy
Agne Kuimet, Arengukoostöö Ümarlaua juhataja
Agne Kuimet, Arengukoostöö Ümarlaua juhataja Foto: Erakogu

Mõned päevad tagasi, 17.–18. veebruaril toimunud Euroopa Liidu ja Aafrika Liidu tippkohtumisel (EU-AU Summit) kinnitati taas kord, et püütakse olla üle kolonialiseerivast minevikust ning senisest postkolonisatsioonimaigulisest arengukoostööst. Siiski on endiselt suurim väljakutse süsteemne ebavõrdsus kahe poole vahel, kirjutab Arengukoostöö Ümarlaua juhataja Agne Kuimet.

On hea, et minevikust püütakse üle olla, aga muutuse aluseks on siiski minevikule julgelt otsa vaatamine, sellest lõpuni aru saamine, tänapäeva olukorra ja võimaluste mõistmine ning ühise tulevikuvisiooni leidmine. Sellise, mis oleks kasulik mõlemale osapoolele – eelkõige Aafrikale – ja mitte ainult Euroopale.

Nii-öelda uue põlvkonna partnerlusraamistiku Euroopa vaate on loonud peamiselt Euroopa Liidu poliitikakujundajad, võttes aluseks ELi vajadused ja huvid. See jätab miljonid Aafrika mandri elanikud ja neid toetavad Euroopa-poolsed vabaühendused olulistest otsustustest eemale. Kõige nõrgemaid ei ole sisuliselt kuulda võetud ega arvestatud nende tegelike vajadustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles