Metropoliit Eugeni: Vene Õigeusu Kirikut süüdistatakse alusetult (4)

Copy
Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku pea metropoliit Eugeni.
Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku pea metropoliit Eugeni. Foto: Madis Sinivee

Priit Rohtmetsa artiklis: «Vene agressioon õigeusu kirikus» (Postimees Nädal, 05.02.2022) on küllalt selgelt esitatud laialtlevinud kontseptsioon, mille kohaselt Vene Õigeusu Kirik (VÕK) on Kremli poliitiline tööriist, mõjuagent, «viies kolonn». Me oleme siiralt tänulikud autorile, et ta oma tõsiste süüdistustega selles artiklis kutsus meid esitama «Postimehe» lugejatele alternatiivse vaatenurga mõtteaineks, kirjutab Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Eugeni.

Autori tõlgenduses kujutab VÕK endast nagu mingit diversioonistruktuuri, mida kasutatakse Venemaa ambitsioonika imperialistliku poliitika tarvis, nii et kui sõjaväeüksused alles kogunevad Ukraina piirialadele, siis kiriklikul tasemel agressioon juba hoogsalt toimub. Kirjutisest järeldub, et oht, mis lähtub VÕKist, ei ähvarda ainult Ukrainat, vaid potentsiaalselt kogu maailma. Autor ei vaevu tõsistele süüdistustele kinnitust otsima, vaid üksnes vihjab, justnagu käiks jutt millestki iseenesemõistetavast hästi informeeritud intelligentse lugeja jaoks...

Justkui efekti tugevdades teatab autor, et «mängib kirik rahva mobiliseerimisel ja desinformatsiooni levitamisel päris olulist rolli». Jällegi ei püüa ta esitada näidet, mis kinnitaks neid sõnu, justkui räägiks millestki ilmsest, aga silmanähtav, nagu teada, ei vaja tõestust.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles