Aimar Altosaar: meile pole vaja teie vabadust! (13)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Aimar Altosaar
Aimar Altosaar Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

Oma kodu varanatukest Moskva metroojaama juures müütav memm ütles 1992. aastal teleajakirjaniku mikrofoni meeleheitlikult ja otse: ­«Meile ei ole vaja teie vabadust!» Rahval oli nälg silme ees, sest kivina ­kukkuva rubla väärtus muutus enneolematuks, kui jõuti midagi pensioni- või palgapisku eest osta. Vaba turg ja demokraatia tundusid võõrad ja vaenulikud, sest polnud traditsioone, ning endine nomenklatuur koos kuritegeliku maailmaga kasutas võimalust riigi ressursid omavahel ümber jagada.

Polnud elu Eestiski siis hõlbus, kuid suur rõõm oma riigist ja vabaduse joovastus aitasid raskused üle elada ning naabermaa hädalistele võisime vaid kaasa tunda. Uskusime koos vaba maailmaga, et küllap ­hakkavad venelasedki peatselt vabadustest kasu saama ning ehitavad üles õigusriigi.

30 aastaga oleme Eestis harjunud elama demokraatias ja nautima vabadusi. Oleme endise Nõukogude impeeriumi alla kuulunud rahvastest oma elujärge kõige rohkem parandanud ja paremad ka enamikust endise sotsialismileeri maadest. CATO instituudi tabelites olime 2021. aastal viie kõige vabama maa hulgas.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles