RAHVASTIK ⟩ Mati Rahu: teadlased ei saa ilma töövahenditeta tervist edendada

Lea Danilson-Järg
, Fookuse rahvastikupoliitika toimetaja
Copy
Kauaaegne Tervise Arengu Instituudi töötaja Mati Rahu ütles, et riigi poolt oleks vastutustundetu akadeemilised töötajad ja meditsiiniregistrid eri suundadesse hajutada.
Kauaaegne Tervise Arengu Instituudi töötaja Mati Rahu ütles, et riigi poolt oleks vastutustundetu akadeemilised töötajad ja meditsiiniregistrid eri suundadesse hajutada. Foto: Konstantin Sednev

Sotsiaalministeeriumi haldusalas kavandatakse muudatusi, mille käigus soovitakse liita terviseamet ja ravimiamet ning üle vaadata ka Tervise Arengu Instituudi (TAI) ülesanded. Rahvatervishoiu kompetentsikeskusena on TAI teeninud Eesti riiki juba alates 2003. aastast. Senisest eduloost ja muredest, mis võivad võimalike muudatustega kaasneda, rääkisin TAI kauaaegse töötaja, äsja pensionile jäänud epidemioloogi ja Eesti Vähiregistri rajaja Mati Rahuga (80).

Sotsiaalministeerium on lubanud TAI ülesanded «üle vaadata». Millised on sellega seoses teie peamised mured?

Paraku pole täpselt teada, mida plaanitakse. Seetõttu saan rääkida muredest oma senise pikaajalise kogemuse põhjal. Kardan, et TAI kui riigi teadus- ja arendusasutus kaob aegade hämarusse. Nimi võib pettemanöövrina säilida, aga tekkida võib järjekordne sihtasutus või MTÜ. Sellisel juhul ei saa aga jätkuda TAI sisuline tegevus.

Kui saaks teoks äärmuslik stsenaarium, et TAI akadeemilised töötajad peavad lahkuma, mida see kaasa tooks?

Sel juhul pandaks ränk mats vähemalt ühele rahvatervishoiu teadussuunale – registripõhistele epidemioloogilistele uuringutele. Praegu on Eesti jõudnud juba niikaugele, et näiteks rahvaloendus tehakse peamiselt registripõhisena. Samamoodi on epidemioloogiateaduses tänu entusiastidele ja Põhjamaade eeskujul hakatud kasutama registreid haiguste esinemise mõõtmiseks ning nende mõjurite tundmaõppimiseks.

See tegevus on olnud pikaajaline, paljude tõusude ja mõõnadega. Alguses polnud piisavalt tegijaid ega registreid, aga nüüdseks on olemas nii kompetents kui ka suhteliselt hea kvaliteediga registrid. Kui nüüd akadeemiliste töötajate kooslus lõhutakse ja nad viiakse eemale oma töö põhivahenditest – meditsiiniregistritest –, siis on lugu väga halb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles