TEADLASE PILGUGA ⟩ Marek Tamm: mis on Eesti teaduse missioonid? (7)

Marek Tamm
, Tallinna Ülikooli kultuuriajaloo professor, akadeemik
Copy
Marek Tamm
Marek Tamm Foto: Reti Kokk retifotod.ee

Küsimus teaduse rollist ühiskonnas, teadmussiirde võimalustest ja vajalikkusest on üks tänapäeva teaduskorralduse keskseid küsimusi. Kuidas panna teadus tööle ühiskonna hüvanguks? Kas teadustööd on üldse võimalik ja mõistlik riiklikult suunata? Kuidas otsustada, mis on ühiskonna kõige pakilisemad küsimused, mida teadlaste abiga lahendada?

Nende küsimuste üle on viimastel aastatel kõige tulemuslikumalt arutlenud Itaalia päritolu majandusteadlane Mariana Mazzucato. Ta on veenvalt näidanud, et riigi roll innovatsioonis on palju suurem, kui tavaliselt arvatud, ja arendanud välja «missioonimajanduse» mõiste. Samanimelises, hiljuti ka eesti keeles ilmunud raamatus (2021) kutsub ta üles ettevõtete, avaliku sektori ja teadlaste koondumisele ühiste suurte eesmärkide – missioonide – nimel, mis annaksid ühiskonnale uue hingamise.

Missioonikeskse mõtlemise eeskuju on Mazzucatole 1961. aastal president Kennedy välja kuulutatud Apollo programm – inimese saatmine Kuule ja turvaline tagasitoomine veel sama kümnendi lõpuks. Kennedy lubatud eesmärk sai teoks 20. juulil 1969, kui missiooni Apollo 11 komandör Neil Armstrong astus esimese inimesena Kuu pinnale.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles