Jüri Ratas: kiire inflatsiooni ajal pole eelarvetasakaal primaarne (25)

Jüri Ratas
, Riigikogu esimees
Copy
Riigikogu esimees Jüri Ratas.
Riigikogu esimees Jüri Ratas. Foto: Madis Veltman

Koroonaviirusest, keerulisest julgeolekuolukorrast ning energiahindadest tulenev ebakindlus majanduses mõjutab väga selgelt ja igapäevaselt meie rahakotti. Inflatsioon on tõusnud viimasel ajal hüppeliselt ning hinnad on kasvanud rohkem, kui erinevad prognoosid ennustasid. Majanduses domineerib inflatsioonitüvi, mis vaatamata ekspertide lootusele pole taandunud ega jäänud ajutiseks, kirjutab Riigikogu esimees Jüri Ratas (KE). 

Riigil on selgelt vaja niivõrd kiire inflatsiooni tõttu aidata mitte ainult Eestimaa inimesi, kelle igapäevaelu on oluliselt mõjutanud kasvanud eluasemekulud ning esmatarbekaupade hinnatõusud, vaid teha ka otsuseid toetamaks majanduskasvu. See võib tähendada nii märkimisväärseid abipakette, võimalikke maksumuudatusi kui ka mõistmist, et eelarve tasakaal ei ole tänasel päeval me riigile, majandusele ega inimestele olulisim siht. Sihik peab olema mujal ja arutelud julged.

Kõrge inflatsioon sööb sääste ja raskendab pikaajaliste plaanide tegemist, kuid selle kõige hävituslikum mõju on madalama ja keskmise sissetulekuga inimeste ostujõule. Viimase 12 kuuga on ostukorv ca 11 protsenti kallinenud ning paljude inimeste palgad, pensionid ja toetused ei ole hinnatõusuga sammu pidanud.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles