Märt Läänemets: olümpia koonduslaagris (1)

Märt Läänemets
, Orientalist, Eesti Tulevikuerakond
Copy
Pildil olümpiarõngad Zhangjiakous laskesuusatamise toimumiskohas.
Pildil olümpiarõngad Zhangjiakous laskesuusatamise toimumiskohas. Foto: Tairo Lutter

ROK kaotas usaldusväärsuse, kui valis Pekingi talimängude korraldajaks, kirjutab orientalist Märt Läänemets (Tulevikuerakond).

Kogu maailma spordisõbrad istuvad mõnusasti telerite ees ja elavad kaua oodatud olümpiale kaasa. Aplaus ja adrenaliin! Ilmselt tundub nii mõnelegi lausa kohatuna hakata spordipeo ajal irisema inimõiguste rikkumise ja vabaduste piiramise üle. «On see Hiina, mis ta on, aga jätke ta vähemalt olümpia ajaks rahule,» mõtleb spordisõber.

Olümpialinnas on probleem lahendatud nii, et korralduskomitee hoiatas sportlasi aegsasti võimalike karmide karistuste eest, kui nad peaksid tegema või ütlema midagi, mis on vastuolus olümpia vaimuga, eriti Hiina seaduste ja määruste kohta. See ei pruugi olla tühi ähvardus, sest kuuldavasti kahtlustatakse kõigile olümpialastele kohustuslikus korras nutitelefoni laaditava äpi My2022 – ametlikult Covidi olukorra jälgimiseks – tegelikuks otstarbeks igakülgset nuhkimist inimeste järele, et ükski samm ega sõna ei jääks Hiina võimudel tähele panemata. Mõni rahvuslik olümpiakomitee soovitas sportlastel nutiseadmed koju jätta, et totaalsest jälgimisest pääseda.

Kas riik, kus nii jõhkralt tallatakse jalge alla inimõigusi ja ahistatakse vabadusi ja mis vahetpidamata täristab relvi oma väikese naabermaa Taiwani poole ning arendab välja globaalset küberluurevõrgustikku, on ikka väärt olümpiamänge korraldama?

Olümpiamängude algusaegade õilsat loosungit «Oo, sport, sa oled rahu!» võib tänapäeval parafraseerida kui «Oo, sport, sa oled raha!» Nagu kõigi teistegi suurvõistluste puhul on siin liikumapanev jõud need miljonid ja miljardid, mida sponsorfirmad, reklaamiagentuurid ja telekompaniid teenivad. Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) on pelk vahendaja, kes peab iga kord leidma kohase paiga, kus suure raha teenimine saaks võimalikult tõrgeteta toimuda. Kui korraldajamaa tõestab oma võimekust mängud kõrgel tasemel ära teha, on asi otsustatud. Poliitilised, sõja ja rahu või inimõiguste teemad ei huvita ei ROKi ega kasumijahil firmasid, ilmselt mitte ka enamikku sportlasi, rääkimata sadadest miljonitest spordihuvilistest. Show must go on.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles