Martin Tikk: linn peaks olema elaniku nägu

Martin Tikk
, kolumnist
Copy
Martin Tikk
Martin Tikk Foto: Erakogu

Eesti elanikkond vananeb tasapisi. Tõsi, piirkonniti on see väga erinev. Kui Tallinna ja Tartu lähiümbrusse kolivad noored pered, siis Narvat nimetatakse üha sagedamini vanurite pealinnaks, mis pigem noori eemale tõukab. Demograafilised protsessid on linnade loomulik osa ning rahvastik nooreneb ja vananeb lainetena. Kuidas peaks seeläbi muutuma elukeskkond?

Siiani meenutatakse helgelt, kuidas 1960., 1970. ja 1980. aastatel kolis Narva palju noori. II maailmasõja järel oli suur meestepuudus, kuna Kreenholmis töötasid peaasjalikult naised. Toona oli mehi elanikkonnast vaid kolmandik. Olukord paranes, kui linna saabus rohkem ehitustöölisi, kaevureid ja vabrikante. Praegu on Narvas naisi vaid kümme protsenti meestest rohkem.

Uued majad kerkisid hoogsalt ning Narva tänavad olid täis lapsevankreid ja noori lapsevanemaid. Mõistagi oli fookuses mänguväljakute ehitus, kooli- ja lasteaiakohad. Praegune pilt tänavatel on teine: lapsevankreid on vähem, aga väärikaid eakaid jällegi rohkem. Seetõttu peab ka linn olema rohkem nende vajaduste järgi kujundatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles