Tõnis Saarts: sotsidel pole häid valikuid (3)

Tõnis Saarts
, Tallinna Ülikooli võrdleva poliitika dotsent
Copy
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Remo Tõnismäe

Sotsiaaldemokraatide ees nii Eestis kui ka mujal Euroopas seisab ületamatuna näiv dilemma: kas kõnetada globaliseerumise võitjaid või kaotajaid, kirjutab politoloog Tõnis Saarts. 

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) valib sel laupäeval uut juhti. Kandidaadid on Riina Sikkut ja Lauri Läänemets. Küsimus pole ainult isikutes, nende liidrivõimekuses, karismas ja soos. Sotsiaaldemokraatide ees nii Eestis kui ka mujal Euroopas seisab ületamatuna näiv dilemma: kas kõnetada globaliseerumise võitjaid või kaotajaid? On ilmne, et mõlemale valijagrupile korraga meeldida pole võimalik.

Sikkut üritab jõuda võitjateni ehk haritud, linliku keskklassini. Läänemets aga on eesmärgiks seadnud võtta pardale ka kaotajatest lihtsad tööinimesed ja maaelanikud. Mõlema strateegiad sisaldavad aga hulga vastuolusid ja riske.

Sotsiaaldemokraatidel pole viimasel kolmel aastakümnel üle Euroopa just kõige paremini läinud. Hoolimata üksikutest eredatest edusähvatustest Põhjamaades või viimastel valimistel Saksamaal, on sotside toetus languses peaaegu kõikjal. Miks siis nii? Põhjused on nelja aastakümne taguses ajas, kus seoses neoliberalismi (turuliberalismi ja minimaalriiki toetav ideoloogia) tõusu

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles