VANA KULD ⟩ Piirsalu ennustus oli täpsem kui Bidenil! (7)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Jaanus Piirsalu
Jaanus Piirsalu Foto: Madis Veltman

Vene-lääne vahelises närvide mängus on saabunud paus, mis kestab vähemalt Pekingi olümpiamängude lõpuni 20. veebruaril. Venemaa presidendi Vladimir Putini (tõenäolises) väärtustemaailmas pole lihtsalt väärikas sõbra Xi pidu ära rikkuda. Putini silmis käitusid ukrainlased alatult, rikkudes oma Maidani revolutsiooniga ära tema olümpia 2014. aastal, kirjutab ajakirjanik Jaanus Piirsalu.

Kui peale olümpiat uudiseid hakkab tulema, siis on need seotud Donbassi konfliktiga. Venemaa väidab, et nende kaugem eesmärk on teha ümber olemasolev Euroopa julgeolekusüsteem ning et eksivad need, kes arvavad, et küsimus on pelgalt Ukrainas ja nende soovis liituda tulevikus NATOga. Võib-olla, aga hetkel viitavad kõik märgid, et lühemas perspektiivis tulevad laiemalt meie julgeolekuolukorda puudutavad uudised just Ukrainast.

Venemaal on Kremli kontrollitav kommunistlik partei andnud parlamendi alamkotta (riigiduumasse) sisse pöördumise president Putinile, tunnustamaks nn Donetski ja Luganski rahvavabariiki (DNR ja LNR). Tegemist on 2014. aastal Donbassi konflikti tagajärjel Ukrainas tekkinud separatistlike territooriumitega (Ukraina nimetab neid okupeeritud aladeks), mis moodustavad umbes 30 protsenti Donetski ja Luganski oblastist. De facto on DNR ja LNR Venemaa kontrolli all. DNRi ja LNRi tunnustamise üleskutse eelnõu on arutanud riigiduuma vanemate nõukogu, kes otsustas lülitada teema veebruarikuu päevakorda, konkretiseerimata täpset arutamisaega.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles