Edward Lucas: Putin proovib maailmale näidata, et Lääs hoolib vaid omakasust

Edward Lucas
, Briti ajakirjanik
Copy
Edward Lucas
Edward Lucas Foto: Albert Truuväärt /Scanpix//

Kreml peab sõda Ukrainaga, kasutades läänt, ja sõda läänega, kasutades Ukrainat. Kremli relvad on peamiselt psühholoogilised, mitte sõjalised: eesmärk on külvata hirmu, ebakindlust, kahtlust ja meeleheidet, kirjutab kolumnist Edward Lucas. 

Ukrainaga tahab Vladimir Putin sisendada hüljatus- ja alandusetunnet. Ukraina suur soov on ühineda läänega. Laias laastus tähendab see soovi nautida vabas ühiskonnas elamisega kaasnevaid kultuurilisi, õiguslikke, poliitilisi ja sotsiaalseid hüvesid. Vaatamata suurtele viivitustele ja raskustele on riik teel selle saavutamise poole. Kuid Ukraina vajab välist tuge: mitte ainult rahalist ja sõjalist, vaid psühholoogilist – teadmist, et lääneriigid jagavad tema püüdlusi.

Venemaa juhi eesmärk on näidata ukrainlastele, et nad eksivad. Nagu tšehhid 1938., 1948. või 1968. aastal, või ungarlased 1956. aastal, või poolakad Jaltas, on nad usaldanud valesid inimesi. Lääs hoolib ainult omaenda huvidest. Kogu jutt väärtustest ja põhimõtetest on lihtsalt puru silmaajamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles