Urve Mets: IKT-spetsialistide oskuste palett peab laienema

Urve Mets
, SA Kutsekoda OSKA uuringujuht
Copy
Urve Mets
Urve Mets Foto: Helen Kattai

Eesti majandus vajab IKT-spetsialiste, kes suudavad luua eri majandus- ja eluvaldkondades efektiivseid ja suuremat lisandväärtust pakkuvaid tehnoloogilisi lahendusi. IKT-spetsialistide oskuste hulka peavad kuuluma teadmised eri sektorite eripäradest, andmeanalüütikast, tehisintellektist ja küberturvalisusest, kirjutab OSKA uuringujuht Urve Mets. 

Kõrge erialane oskustase, laiaulatuslikud teadmised ja varasem töökogemus iseloomustab tikutulega otsitavat tarkvara- ja süsteemiarendajat ehk spetsialisti, kes suudaks ettevõtte ärivajadustest lähtuvalt luua innovaatilisi tehnoloogilisi lahendusi.

Eri majandussektori organisatsioonidele tehnoloogiliste lahenduste arendamise, haldamise ja administreerimise võimekusega spetsialiste Eestis napib, kinnitavad värske tööjõu- ja oskuste prognoosisüsteemi OSKA info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonna uuringu tulemused. Senisest enam on vaja spetsialiste, kes haldavad tervikuna kõiki ettevõtte süsteeme, seadmeid ja lahendusi ning tagavad nende turvalise koostoime. Selle eelduseks on, et IT-spetsialistid mõistavad majandussektorite (nt tervishoid, tööstus, kaubandus) toimimisloogikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles