Andi Hektor: kui haaraks energiatiigril sabast (4)

Andi Hektor
, kolumnist
Copy
06.10.2021. Andi Hektor. Foto Eero Vabamägi, Postimees FOTO: Eero Vabamägi
06.10.2021. Andi Hektor. Foto Eero Vabamägi, Postimees FOTO: Eero Vabamägi Foto: Eero Vabamägi

Maailma suurima ettevõtte looja Steve Jobsi moto oli üllatavalt lühike: fookus ja lihtsus. Rahutu innovaatilise inimesena pidi ta endale pidevalt meelde tuletama, mis on eesmärk, tuum, ja et just sellele tuleb keskenduda. Teadagi, päris elu kipub olema paljukihiline ja mitmetahuline – nii on ülioluline oskus probleemidest välja kontsentreerida tuumikelemendid, et edasi just neile keskenduda, nendib kolumnist Andi Hektor.

Probleemide «lihtsaks mõtlemine» on geeniuse tunnus. Laiemalt vaadates, näiteks füüsika alus on keeruliste süsteemide kirjeldamine lihtsustatud matemaatiliste mudelitega. Kõik me ju teame, et füüsikateoreetik kirjeldab tüütult keerulist lehma hoopis ilusa «kerakujulise lehma» mudeliga! Muidugi ei tasu «lihtsaks mõtlemist» segamini ajada ülelihtsustamisega. See kuulub klassikalise demagoogi varasalve.

Meie ühiskonda vaevab üks keeruline mure, energeetika. Kust saame meile nii eluliselt vajalikku soojust, elektrit, materjale, kemikaale? Ühed ütlevad, et laseme vanaviisi edasi, naftat-sütt-gaasi-põlevkivi jätkub veel sajandiks küll. Teised ütlevad, et maakera juba higistab. Kui tahame kliima- ja ökokatastroofi vältida ning mitte uppuda, siis tuleb kurssi kiiresti muuta. Aga kuhu tüür seada?

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles