Vana kuld ⟩ Jürgen Tamme: kui kaua saab ohvreid vaikselt maha matta? (2)

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Kommunarka matmispaik Moskva lähedal. Pildil on üks seal arvatavalt tapetud ohver. Teadaolevalt lasi NKVD seal Stalini käsul aastatel 1937–1941 maha üle 6000 inimese.
Kommunarka matmispaik Moskva lähedal. Pildil on üks seal arvatavalt tapetud ohver. Teadaolevalt lasi NKVD seal Stalini käsul aastatel 1937–1941 maha üle 6000 inimese. Foto: ANDREI BORODULIN/AFP/SCANPIX

Ikka ja jälle küsitakse, miks oldi ja ollakse tänini läänes nii loiud, et tunnistada tõde Nõukogude Liidu kohta. Põhjus pole selles, et tõeni oleks raske jõuda.

Meile on asi selge, sest meie oma ajaloost paistab tõde ja me eeldame, et sama näevad ka teised. Paraku see nii ei ole. Faktid olid ja on senini ka osale läänest tunnistamiseks liiga ebamugavad.

«Õigestimõtlejad», kelle ehk kõige ilmekam esindaja oli George Bernard Shaw, olid valmis Nõukogude Liidu puhul eitama, mida nad teadsid või kahtlustasid olevat tõsi. Miks Nõukogude Liitu «ratsionaliseerinud» Shaw ja paljud tema kaasteelised seda tegid, kuigi nad teadsid režiimi veristest jälgedest? Filosoof John Gray sõnul ei pruugita südametunnistust kuulda võtta, ehkki süüme räägib alati julmuse ja ebaõigluse vastu. «Kuniks ohvreid saab vaikselt maha matta, õnnistab südametunnistus julmust ja ebaõiglust,» kirjutab Gray.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles