Martin Tikk: üks linn kahes riigis

Martin Tikk
, kolumnist
Copy
Martin Tikk FOTO: Erakogu
Martin Tikk FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Mõnesaja meetri kaugusel koduaknaist tegutseb katkematult Narva-1 piiripunkt. Jah, isegi aastavahetusel saluudipaukude saatel töö käis. Taamal terendavad tulukesed asuvad juba naaberriigi territooriumil. Siitsamast ei kulge ainult kahe riigi piir, vaid ühes sellega ka riigikeele, kultuuri, traditsioonide, majandusliku heaolu ja paljude teiste elu puudutavate teemade üleminekud ning kontrastid. Lisaks ka NATO ja Euroopa Liidu idapiir, kirjutab kolumnist Martin Tikk.

Tänane piir on looduse kujundatud. Taganev mandrijää aitas luua sellise reljeefsuse, mis oli soodne inimasula tekkeks. Narva jõgi on samal ajal inimeste ühendajaks ja eraldajaks. Varahommikuti seisavad vaikuses ja liikumatuses kümned mehed, ühel või teisel pool kallast. Piir seal vahel on nähtamatu – meie endi vaheline kokkulepe. Hiljem lisanduvad jalutajad piiluvad vastaskaldal liikujaid ning pilgud uurivad teise riigi siluetti. Tahes-tahtmata hakatakse võrdlema.

Narva promenaad on linna üks uhkuse objekte. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES FOTO: Eero Vabamaegi/postimees
Narva promenaad on linna üks uhkuse objekte. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES FOTO: Eero Vabamaegi/postimees Foto: Eero Vabamaegi/postimees
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles