Tõnis Saarts: peaministripartei ja energiakriis, kas kaotajast võitjaks? (7)

Tõnis Saarts
, Tallinna Ülikooli võrdleva poliitika dotsent
Copy
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Remo Tõnismäe

Poliitilistelt liidritelt eeldatakse kriisiolukorra lahvatamisel kolme käiku. Algatuseks, et nad seletaksid rahvale arusaadavalt lahti, mis ja miks on juhtunud. Teiseks, et nad näitaksid üles empaatiavõimet, üritades mingilgi määral samastuda hädasolijatega. Ja kolmandaks, et nad saadaksid selge sõnumi, et olukord ei välju kontrolli alt ning töötatakse pingsalt võimalike lahendusvariantidega, kirjutab politoloog Tõnis Saarts

Kaja Kallas ja Reformierakond ei suutnud energiakriisi esimeses etapis avalikkusele kommunikeerida ühtegi kolmest sõnumist. Tõsi, lõpuks lahendused tulid, kuid sedagi vinduvalt ja üsna viimasel tunnil.

See poliitiline jõud, kes suudab praegusest liitkriisist, kus põimuvad omavahel energiahinna hüperkasv, üldine hinnatõus, pingestunud julgeolekuolukord ja ikka jätkuv tervisekriis, lõpuks kõige veenvama narratiivi luua ning avalikkuse ootustele vastavaimad lahendusvariandid välja käia, leiab end ilmselt järgmistel riigikogu valimistel võitjate liigast. Hoolimata küll lõpuks rakendunud meetmete paketist, saab peaministripartei end vaevalt kriisi eduka raamistamise pärast õnnitleda – pigem vastupidi. Oravapartei kriitikutele võiks aga soovitada mitte hõisata enne õhtut, sest mitmetahulise kriisi avalikkusele mõistetavaks tegemine ja lahenduste leidmine on sama keeruline ka oravapartei konkurentidele.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles