AK ⟩ Jüri Reinvere essee: inimestel on reaalsused segamini (15)

Jüri Reinvere
, helilooja
Copy
helilooja Jüri Reinvere.
helilooja Jüri Reinvere. Foto: Mihkel Maripuu

Ideoloogia on asendanud reaalsed argumendid, usk ja soovunelmad on võtnud koha, milles pärast renessanssi võinuks seista mõistus. Palju on muutunud irreaalsuseks ning ainuke kleepekoht, mis inimeste maailmakujutluste vahel veel funktsioneerib, on seadus, kirjutab helilooja Jüri Reinvere. 

Sõitsin kord lähedalt mööda Elon Muski rajatud Tesla hiigeltehastest, mis asuvad nn Berliini Ringi ääres, see on suur autobahn, mis ümbritseb tervet Berliini. Brandenburgi mändide all – needsamad hiigelsuured männimetsad, mida olen alati imetlenud, tulles Poola, Müncheni või Hannoveri poolt – seisavad meeletud tehaseehitised ning nende all veelgi suuremad parkimisplatsid Tesla autodele. Nii suured, et nendelt võiks vabalt kosmoserakette avarustesse lennutada. Tookord seisid platsidel kümned, võib-olla sajad või tuhanded, võib-olla miljonid Tesla autod. Neil oli käimas mingi tarkvara uuendus satelliidi kaudu. Pimedate mändide all vilgutasid need sajad tuhanded autod oma avariituledega, suures osas sünkroonis, mõned ka sünkroonist väljas – tundus, nagu oleks kogu Berliini ääreala vallutatud mingite uue maailma kuukulguritega, mis kõik ennast öösel satelliidi kaudu uuendavad. Nii imelik kui see pilt ka polnud, oli selles midagi äärmiselt õõvastavat.

Kui vaadata Elon Muski postitusi, siis ei pea õõvastuse üle eriti imestama: Elon Musk on korduvalt end kuulutanud küll Suurmaagiks, küll Uue Maailma rajajaks ning väljendanud seisukohta, et kogu maailm on ainult üks arvutisimulatsioon, üsna «Matrixi» filmide tasemel. Ka reaalsuse kohta on ta esitanud väiteid, et reaalsus kui selline on kadunud ja meie oleme veel

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles