RAHVASTIK ⟩ Ivo Jaanisoo: kodu kättesaadavus on elamupoliitika edu mõõdupuu

Ivo Jaanisoo
, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi osakonnajuhataja
Copy
Uusehituse najal uueneb hoonefond kord 100 aasta jooksul. Kvaliteetsete eluasemete kättesaadavuse tagamiseks tuleb vähemalt samapalju tähelepanu pöörata ka järjepidevale renoveerimisele. Pärnaõue uusarendus Haaberstis.
Uusehituse najal uueneb hoonefond kord 100 aasta jooksul. Kvaliteetsete eluasemete kättesaadavuse tagamiseks tuleb vähemalt samapalju tähelepanu pöörata ka järjepidevale renoveerimisele. Pärnaõue uusarendus Haaberstis. Foto: Mihkel Maripuu

Avalikkuse huvi eluasemepoliitika vastu oli viimati sama suur vahetult pärast omandireformi. Tollal oli amortiseerunud umbes 30 protsenti kogu Eesti elamufondist ning selle taastamine oleks läinud maksma miljard krooni. Äsja iseseisvuse taastanud riigile polnud see jõukohane. Erastamine suunas majandusliku vastutuse suuresti koduomanikele, kuid väljakutsed on järjepidevalt süvenenud ja vajavad endiselt lahendamist, kirjutab majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi osakonnajuhataja Ivo Jaanisoo.

Hoonete täieliku rekonstrueerimise maksumus on võrreldes omandireformiaegsega praeguseks rohkem kui sajakordistunud. Kogu Eesti elamufondile kuluks nüüd juba hinnanguliselt üle 10 miljardi euro. Võrdluseks, Eesti majandus on jooksevhindades kasvanud üksnes kümme korda. Elamufondiga seotud vajadused ja mured kasvavad seega riigi võimekusest suurusjärgu võrra kiiremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles